יום חמישי, 10 במרץ 2011

ראשי פרקים

מהו מיחזור?
מיחזור הוא תהליך שבו מפרקים פסולת ו"מחזירים" אותה למצב של חומרי גלם, אשר ישמש לייצור חומרים חדשים.
המיחזור מאפשר חיסכון בחומרי גלם ומצמצם את כמויות הפסולת והזיהום ועל כך נודעת חשיבות גם כלכלית וגם אקולוגית.

מה ניתן למחזר?                                          
נייר וקרטון, פלסטיק, זכוכית, גרוטאות מתכת- פלדה, פחים- פלדה, בדיל, אשפה ביתית אורגנית- קומפוט, אפשר פחם- מלט בנייה, אספלט, בטון, טקסטיל, גזים, צמיגים ועוד....

דוגמאות:
מנייר משומש מייצרים מוצרי נייר חדשים.
מבקבוק פלסטיק משומש מייצרים בגדים ואריזות.
מפחית משקה ריקה מייצרים מוצרי מתכת.

איך ממחזרים?
1.  מיחזור נייר: בתהליך של מיחזור נייר מרסקים נייר ישן בתוך מים ליצירת עיסה נוזלית, אשר נפרדת בשכבה דקיקה על רשת לייבוש. בתום הייבוש ניתן לקלף את הנייר מהרשת ומתקבל הנייר הממוחזר.
   מיחזור פלסטיק: התהליך של מיחזור פלסטיק משתנה על פי סוג הפלסטיק הממוחזר (ישנם שישה סוגי פלסטיקים עיקריים), בקבוקי השתייה מפלסטיק נשטפים, נגרסים ועוברים עיבוד עד שמתקבלים חתיכות קטנות. מחתיכות אלו יוצרים מוצרים כגון: סלסילות לפרות וירקות, תבניות לביצים ועוד.
מי מיחזור מים: כאשר ממחזרים את המים, הם כבר אינם ניתנים לשתייה, אך יכולים לשמש בהשקיה, והמשקע שבהם ליצירת קומפוסט. מים אפורים הם מים שנעשה בהם שימוש בפעולות ביתיות של מקלחת, מי כיורים, שטיפת כלים וכביסה והם מהווים כ- 50-80 אחוזים מהשפכים הביתיים. מים אפורים אינם מכילים פסולת אנושית.

היתרונות במיחזור:
אנו חוסכים באנרגיה, שנדרשת ליצירת מוצרים חדשים.
הפחתה בזיהום, המים, הקרקע והאוויר.vpp
אנו מבזבזים פחות את משאבי כדור הארץ.
אנו ממעיטים את הכמות של הזבל ששמים מתחת לפני האדמה- כך אנו חוסכים בקרקע יקרה.

החסרונות במיחזור:
נראה לא כדttאי מבחינה כלכלית ובעקבות זה אנשים פחות ממחזרים והיצרנים מתלוננים על כשלים שיווקיים וקשיי יצור עם חומרים שמוחזרו.



הצורך למחזר חומרים נובע מהסיבות הבאות:
א.     הידלדלות משאבים- חומרי הגלם שבכדור הארץ מנוצלים בקצב גובר והולך ומקורותיהם עלולים להתכלות.
ב.     הצטברות כמויות גדולות של אשפה תעשייתית וביתית, הדורשת מציאת פתרון להקטנת הררי הפסולת.
ג.       זיהום סביבתי- מצברי פסולת נרקבים ומרעילים את הקרקע שעליה הם נמצאים ואת מי התהום שאליהם הם מחלחלים.
ד.     זיהום אוויר- אחד האמצעים להקטנת כמויות הפסולת הוא שריפתה, שריפת פסולת פולטת מזהמים לאטמוספירה.

כמה ממחזרים?
החל משנות ה- 90 כמות הפסולת שממחזרים גדלה ב- 3% כל שנה.
כל שנה ממחזרים בישראל כ- 6 מיליון טון אשפה.
כיום ממוחזרים במפעלי מיחזור ברחבי הארץ כ- 15% מהפסולת הביתית, ואם מתייחסים גם למרכיבי פסולת התעשייה, הגרוטאות, והשמן המשומש- מגיע שיעור המיחזור ל- 20%. 

למה ממחזרים?
לכדור הארץ שלנו יש משאבים מוגבלים (למשל: כמות מוגבלת של יערות או מים), וכמות בני האדם ממשיכה לגדול.
אנו, בני האדם, מנצלים את המשאבים של כדור הארץ עד תום, ויום אחד אנו עלולים להתעורר לעולם שבו לא יהיו עצים (כי את כולם כרתנו לצורך בנייה וייצור נייר), עולם שבו לא ניתן יהיה להלך באוויר החופשי )כי הגזים הרעילים שאנו מייצרים הורסים את שכבת האוזון ומגנים עלינו מפני קרינת השמש), או עולם שבו לא נוכל עוד לשתות מים (כי הם יזוהמו במי ביוב ופסולת כימית של תעשיות) ועוד. אולם, אין סיבה לדאגה, כיוון שעדיין לא מאוחר מדי לשנות לפחות חלק מאותם מעשים שגורמים לפגיעה בכדור הארץ שלנו. המיחזור הוא אחת הדרכים להצלת כדור הארץ שלנו ולשמירה על איכות הסביבה.


מהו קומפוסט?
קומפוסט הוא תוצר פירוק וריקבון של חומרים אורגניים בטבע.
אלו חלקי צמחים והפרשות של בעלי חיים, אשר מרקיבים בעזרת פטריות, חיידקים ומיקרו- אורגניזמים אחרים.
                                       
התועלת שבקומפוסט?
הקומפוסט מעודד את פעילותם של יצורי קרקע, כמו שלשולים ומיקרו- אורגניזמים אחרים, שפעילותם בקרקע מסייעת להתפתחות צמחייה חזקה ובריאה.

מיחזור בישראל:
בישראל פועלים שני מפעלים עיקריים למיון ומיחזור פסולת, שניהם פועלים בצפון הארץ. כ- 10% מהפסולת העירונית המוצקה בישראל מועברת לשני מפעלי מיון ומיחזור עיקריים: קומפוסט 2000 במפרץ חיפה ואמניר אוניקס שליד עפולה.
במפעלים אלה קיים מערך למיון ההפרדה של הפסולת לשני סוגים: חומר יבש כמו נייר, קרטון פלסטיק וזכוכית, ולחומר אורגני רקבובי, כמו שאריות מזון וגזם.
החומר היבש מופנה למיחזור במפעלים המיועדים לכך בארץ ובחו"ל.        הגזם מרוסק וממוחזר יחד עם החומר האורגני הרקבובי לצורך ייצור קומפוסט (מוצר המשמש כמטייב קרקע).מפעל אמניר אוניקס שליד עפולה נמצא בבעלות חברת מנא"י (מפעלי נייר אמריקאים ישראלים) והחברה הצרפתית . Vivendi המפעל קולט כאלף טון פסולת מעורבת ליום מהיישובים עפולה, נצרת, נצרת עילית, יוקנעם, מגדל העמק, טבעון, חיפה, יפיע, מגידו, נפר מנדה, ג'ת, משהד וכפר קרע. המפעל עובר בימים אלה שדרוג, לשם הרחבת מערך הקליטה והקמת מתקן קומפוסטציה חדש. במתקן זה ממוחזרת כיום כ- 17% מהפסולת המגיעה למפעל, ועם סיום השדרוג תמוחזר בו כ- 30% ויותר מהפסולת.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה